O săptămână la München

Dacă se apropie vacanța de Paște si încă nu ai planuri, vin eu cu o propunere – unul din primele 10 orașe din Europa potrivite pentru copii – München. Noi am fost in vacanța de Crăciun, de la Sfântul Ștefan până după anul nou, dar am prins o vreme de primăvară, cu 15 grade si soare strălucitor, iar excursia a fost perfectă.

Panorama Alpilor, pe dealurile din jurul orașului

Pentru noi, cele mai reușite vacanțe sunt cele în care copiii își fac sau își consolidează prieteniile, iar țările străine cel mai bine le trăiesc împreună cu oameni care locuiesc deja acolo. În prima noastră vizită în Germania toți 4, ne-am revăzut cu prieteni dragi, iar fetele și-au redescoperit prietenii de care pandemia ne-a ținut departe. Și împreună am vizitat câteva dintre locurile destinate copiilor.

Hellabrun Zoo e cea mai mare grădină zoologică la care am fost până acum cu copiii și cred că este una din cele mai mari din Europa. Timpul de vizitare desprinde de vârsta copiilor și de câte animale aveți pe listă. Noi am stat 3-4 ore și nu cred că am reușit sa vedem 25% din habitate. Preferații au fost pinguinii și urșii polari, dar ne-am distrat și cu căprițele de la petting zoo.

La zoo

Olympia Park a fost construit pentru olimpiada de la München din 1972 și este in continuare un spațiu pentru evenimente sportive, dar și pentru a petrece timp in aer liber. Cum este în apropiere de BMW Welt și de BMW Museum, dar și de Sealife, am fost de două ori în cele 7 zile cât am stat la München. De pe dealul ridicat din resturile clădirilor distruse în al doilea război mondial se poate vedea panorama orașului.

Olympia Park

BMW Welt și muzeul BMW se află una lângă alta și în apropiere de Olympia Park. Noi am reușit să vedem cele mai noi mașini expuse, pentru muzeul copiii nu au mai avut răbdare. Totuși am stat aproape două ore înăuntru, iar atracția principală a fost Junior Campus unde au putut desena și colora modele de mașini care apoi au prins viața într-un oraș virtual. Intrarea este gratuită.

BMW Welt

Sealife se afla tot în Olympia Park și a fost următorul pe lista noastră. În Ianuarie a fost nevoie sa cumpărăm biletele online, cu rezervarea unui interval de o oră pentru vizită, care au fost disponibile abia peste 2 zile. Dacă aveți planuri să mergeți, asigurați-vă ca și puteți intra. Noi am reușit sa convingem copiii ca mai avem de așteptat până să vedem toți peștii, și mai ales rechinii pe sub care se poate trece.

Starnberger See – un loc excelent pentru o plimbare de după masă, în apropierea Münchenului. În zilele senine se văd Munții Alpi, iar vara e unul din locurile potrivite pentru picknick și bălăceală. Noi am privit lacul de la distanță, mai mare sau mai mică, dar am reușit sa rezistăm tentației de a face baie. Am descoperit in schimb multe bete și pietre (oare la așa un lac și-a dus Aston colecția?) cu care am inventat povesti.

Starnbergersee într-o zi de Ianuarie
Pe dealuri, in jurul Münchenului

Mult timp în natură – pe dealurile din jurul orașului sunt multe locuri în care cei mici si cei mari se pot bucura de o plimbare pe câmp sau prin pădure. Noi, cu ocazia acestei ieșiri am făcut tepees din bețe și un picnic improvizat, cu biscuiți și fructe.

Deși am stat 7 zile, au mai rămas multe alte lucruri de văzut – centrul vechi, muzeul jucăriilor, ferma de căprioare sunt doar câteva. Am vrut totuși să păstrăm un program destul de relaxat, iar copiii să aibă o amintire frumoasă împreună.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *