În weekend, împreună cu fetele am descoperit una din cele mai frumoase zone din Banat, Parcul National Cheile Nerei-Beușnița, aflat în judetul Caraș-Severin, la 130 de km de Timișoara. A fost o drumeție de o zi, am pornit din Timișoara către Potoc, de acolo urmând să ajungem la Podul Bei, de unde începeau traseele pe care le aveam plănuite. Drumul cu mașina a durat 2 ore.
Ce trebuie să știi înainte să mergi. Drumul e foarte rău dupa ce treci de Oravița, iar cel prin Ciclova Română și Ilidia este de evitat. La dus am mers pe această variantă și am descoperit că drumul nu a mai fost reparat de ani buni și cred că de cel puțin 10 ani nu am văzut ceva similar. Ne-am întors pe varianta Potoc-Ciuchici-Răcășdia-Oravița. Drumul nu e perfect, dar e acceptabil.
Nu sunt variante prea multe de a lua masa undeva, deci e bine să ai ceva adus de acasă. La Păstrăvărie sunt 3 mese și se poate mânca de prânz. Noi doar am băut câte o cafea și am luat un suc, pentru că mesele erau deja pline când am terminat noi drumeția. Mai sunt 2-3 locuri unde se poate mânca în Sasca Montană, dar într-o zi de weekend frumoasă de vară va fi probabil plin peste tot, asa că nu strică să ai la tine ceva provizii.
Pe unde ne-am plimbat noi
Nr. 9 Tunelele – Traseu marcat cu bandă roșie | , durează 2 ore de la Podul Bei până în Sasca Română. În total sunt 7 tunele și un pod suspendat care trece peste Nera. Traseul se poate face în ambele sensuri. Noi am pornit de la Podul Bei și am coborat până jos, pe malul Nerei apoi ne-am întors. Am trecut prin câteva tunele, iar fetele au fost încântate să își încerce frontalele. Apoi ne-am întors, pentru că mai aveam în plan și alte drumeții și pentru copii ar fi fost prea mult tot traseul. Poteca are zone mai aburpte și e bine să fim atenți cu copiii mai mici și mai entuziasmați.
Se poate merge cu mașina până la Podul Bei pe un drum cu asfalt nou (din Potoc), dar cu o singură bandă pentru ambele sensuri. La Podul Bei se plătește intrare pe Cheile Nerei, 5 de pentru fiecare adult (copiii intră gratis) și sunt câteva locuri de parcare, iar copiii mai mari pot merge mai departe pe jos până la Pătrăvărie și de acolo către Ochiul Bei. Sunt 6.5 km pe drum de piatră care se pot face într-o oră pe jos sau, în cazul nostru, în 30 de minute cu mașina. E un drum care poate fi făcut și cu bicicleta, chiar și de copii. Am văzut oameni cu biciclete de oraș, deci ai nevoie doar de un mod de a-ți transporta bicicleta până aici dacă plănuiești să faci o plimbare.
Nr. 3 Lacul Ochiul Bei – la o distantă de 45 de minute de Păstrăvărie, traseul e marcat cu cruce roșie + . Pentru copii noi calculăm aproape dublu față de timpii indicați de marcaj, mergem mai încet, facem mai multe opriri și vrem să fim siguri că avem timp să ne și întoarcem. Lângă lac am mâncat sandwichuri pe care le aveam cu noi, stând pe o buturugă, am făcut fotografii, iar distracția principală a fost trecerea podețului dintr-o parte în alta.
Nr. 2 Cascada Beușnița – traseul continuă încă 30 de minute (de adult, o oră împreună cu copiii) până la Cascada Beușnița, tot pe același marcaj cu cruce rosie + . E o urcare ușoară, pe o potecă în pădure, nu sunt zone dificile de abordat pentru copii. Cascada e mai vizibilă dacă e vizitată într-o perioadă cu mai multe ploi. În perioadele secetoase debitul scade destul de mult și căderile de apă se restrâng.
Cascada Beușnița le-a placut mult mai mult decât lacul Ochiul Bei, iar partea mai dificilă pentru mine a fost să le conving să nu intre prin apă, pentru că urmează și coborarea.
Pe drumul de întoarcere am fost ocupate să descoperim cât mai multe flori diferite, pe care am hotarat să le fotografiem și să nu le rupem, pentru ca și ceilalți copii, care vor veni după noi, să le poată vedea.
Alte trasee în zonă
Sasca Română-Sasca Montană – Cascada Șușara –Cărbunari (Ştinăpari) – pe marcajul cu cruce albastră + – pană la Cascada Șușara traseul durează sub două ore, împreună cu copiii, dar este necesară traversarea unei chei (aprox 30 m) și este indicat să avem echipament de munte.
Potoc – Chichiregul Mare-Valea Beușnița(Cascada Văioaga) – pe marcajul bulină gălbenă – traseul are 3 km și durează sub două ore, împreună cu copiii. Atenție, nu sunt surse de apă pe drum.
Sasca Română-dealul Cărăula-Podul Bei pe marcajul bulină roșie – traseul are 3 km și durează sub două ore, împreună cu copiii. Atenție, nu sunt surse de apă pe drum.
Surse de inspirație pentru trasee: https://amazingromania.net/cascada-susara-parcul-national-cheile-nerei-beusnita/ si http://calatorcudor.ro/3-trasee-din-parcul-national-cheile-nerei-beusnita/