Plai e pentru copii

Azi începe din nou Plai acum la a XVII-a ediție și ne-am luat bilete pentru ziua de sâmbătă, iar acum cercetez programul, deși ar trebui sa ma învăț de data trecută că socoteala de acasă nu se va potrivi cu cea din târg.

Prima dată când am fost la Plai a fost în 2013, la concertul Zaz, când cea mare era încă în burtică, dar îmi aduc aminte și acum cu plăcere de atmosfera relaxantă de acolo. Am revenit în 2018, cu ambele fete. Atunci am avut abonament pentru trei zile, cumpărat de la Cărturești. Cu abonamentul meu, am intrat toate trei fetele și sâmbătă și duminică la Muzeul Satului din Timișoara, unde se ține an de an Plai (ajuns în 2018 la a XIII-a ediție) și am avut parte de un weekend plin de aventură. Ne-am propus să ajungem de fiecare dată la Plai, dar în 2019 s-a suprapus peste un eveniment de la Oradea, 2021 ne-a prins pe plajă în Grecia, iar 2020 ne amintim toți cum a fost.

Atelierele pe care le-am găsit în programul din 2018 această au fost foarte diverse și, ca să nu pierd cumva vreunul, am plecat cu lista pregătită de acasă, că o mama responsabilă ce sunt. Ajunse acolo, am hotărât totuși împreuna că e prea faină atmosfera să o stricăm cu un program strict și ne-am oprit în locurile care li s-au părut interesante fetelor. Am ajuns destul de repede, la 10 minute după ora de deschidere și ne-am dus către zonele unde venise deja lumea și mi părea mie că se întâmplă deja ceva. Am avut și puține emoții, pentru că între timp s-au adunat câțiva nori și am crezut că va fi o zi prin ploaie, dar până la urmă s-a înseninat. Si am avut noroc de un weekend cu vreme plăcută, numai bună pentru atelierele la care am participat.

In cele două zile de Plai am putut participa la ateliere de pictură (de la Teatrul German sau Institutul Francez doar ca exemplu), sau la tot felul de activități senzoriale puse la dispoziție de diversele fundații care au participat la Plai. O parte din ele vor veni și anul acesta, altele sunt noi, și abia așteptăm să le descoperim.

I-am văzut pe cei de la Școala Babel și minunații vulcani făcuți din bicarbonat, apă minerală, detergent de vase și colorant. Iar fetele au putut, pe rând, să amestece în vulcani și să îi facă să erupă (adică să iasă spumă roșie din sticlă). Școala Babel va fi și anul acesta prezenta cu ateliere in Zona Educatională – trandafiri de hârtie, storytelling, brățările prieteniei, face painting. Am găsit ateliere de improvitații muzicale și de autocunoaștere.

După artă și știința, a ajuns la rând sportul. Fetele au avut ocazia să joace fotbal american cu Timișoara ’89ers și handbal cu cei de la SCM Politehnica Timișoara, iar apoi să alerge in cursa cu obstacole a celor de la Alergotura.

Cam asta a fost experiența noastră de la Plai de acum 4 ani (wow, cum trece timpul). Abia așteptăm să mergem din nou maine. Voi ce ați descoperit interesant și ce v-a plăcut când ați fost?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *